D-vitamin

Az első országos, reprezentatív D-vitamin felmérés eredményei szerint tél végére a magyar felnőtt lakosság 94 százaléka D-vitamin hiányos, és nem jobb a helyzet a kisgyermekek körében sem. Pedig rendkívül nagy a jelentősége, hogy már kora gyermekkorban biztosítsuk a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges testmozgást és a megfelelő mennyiségű kalciumot, D-vitamint, az első 1000 nap ugyanis kulcsfontosságú a későbbi egészség szempontjából.

A hazai orvosi ajánlás a gyermekek egy éves koráig írja elő a D-vitamin pótlását, ezért a tapasztalatok és a kutatások szerint a kisgyermekek D-vitamin szintje eddig az életkorig megfelelő. Ezután azonban – ha a szülő nem fordít figyelmet a pótlásra –, könnyen és gyorsan romlik a helyzet.

A megfelelő kalcium- és D-vitamin bevitel befolyásolja a felnőttkori csontritkulásra való hajlamot. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához elengedhetetlen kalcium felszívódását, az alacsony D-vitamin szint egyértelműen a csontritkulás rizikófaktora. A D-vitaminnak emellett számos egyéb élettani hatása is van, hozzájárul például az immunrendszer megfelelő kialakulásához és a sejtfejlődéshez, segít az influenza elleni védekezésben. Sokat segíthetünk a felnövekvő generációknak, ha megfelelő táplálkozással és életmóddal folyamatosan biztosítjuk a gyerekek számára szükséges D-vitamin szintet.

Ráadásul csecsemő és kisgyermekkorban a D-vitamin pótlás megfelelő minőségű, D-vitamint tartalmazó tápszerekkel és gyerekitalokkal is megoldható, melyeket külön ennek a korosztálynak az igényei szerint fejlesztettek ki szakemberek. ( Forrás: II. D-vitamin Konszenzus)