Dr. Petrányi Csaba polgármester

Dr. Altsach Rita / Újszilvás

Tárgy: Dr. Petrányi Csaba, Újszilvás polgármesterének ajánlása ,,Az év praxisa a Kárpát-medencében” elismerésre

Tisztelt Bíráló Bizottság!
Nagy örömömre szolgál, hogy van lehetőségem elismerésre javasolni településünk, Újszilvás házi gyermekorvosa, Dr. Altsach Rita praxisát ,,Az év praxisa a Kárpát-medencében” díjra.
Dr. Altsach Rita 2013. február 1-én, mintegy 5 éve kezdte meg rendelését Újszilváson, ahol ezelőtt nem volt gyermekorvosi ellátás. Az itt lakó gyermekek létszáma nem volt elegendő egy önálló praxis létrehozásához, ezért Önkormányzatunk a szomszédos Tápiógyörgyével hozott létre egy új házi gyermekorvosi praxist.
Újszilváson, a doktornővel összhangban, együttműködve, a mai követelményeknek megfelelő rendelőt alakítottunk ki. Kezdetekben nem volt egyszerű a doktornő feladata, hiszen nem ismerte őt a lakosság, de az idő előrehaladtával egyre több szülő fordult felé bizalommal, nem csak a községből, hanem a környező településekről is. Bizonyítja ezt, hogy praxisának gyermeklétszáma ma már 800 felett jár.
Egy igazán vidám, mindig mosolygós, energikus, rendkívül alapos és szakmailag jól felkészült orvost ismerhettünk meg személyében. Tudása naprakész, melyet továbbképzések, konferenciák és önképzés útján folyamatosan bővít. Rendelőjébe nem csak a gyermekbarát környezet miatt jönnek szívesen a gyerekek és a szüleik, hanem a jó hangulat miatt is, amit ő sugároz. Tiszta szívből dolgozik, és nagy gondot fordít betegei problémáira és azok megoldására.
Rendelési idejét a helyi igényekhez igazodva alakítja. Betegeit előre egyeztetett időpontban fogadja a hosszas várakozás és a fertőzés elkerülése érdekében. Szerdánként vérvételre is van lehetősége kis betegeinek, mely vérminták laboratóriumba történő elszállításában az Önkormányzat nyújt segítséget.
A szülők és betegeik széleskörű tájékoztatása érdekében honlapot és facebook oldalt is működtet, melyen minden fontos és aktuális információt megtalálhatnak. Mindemellett a negyedévente megjelenő helyi lapban, az Újszilvási Krónikásban is gyakran publikál.
Jól működő feladatellátáshoz hozzátartozik csapatszellemű gondolkodása. Asszisztensével, a védőnői és családsegítő szolgálattal, a helyi nevelési intézményekkel, a háziorvosi szolgálattal, önkormányzatunkkal folyamatos a kommunikációja, együttműködve végzi feladatát és hoz meg közös döntéseket.
Kórházi ápolásra ma már alig van szüksége a hozzá tartozó gyerekeknek, ha mégis, akkor a Heim Pál Kórház és a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház Gyermekosztálya a biztos háttér, melyekkel nagyon jó kapcsolatot alakított ki.
Örömest áldozza fel szabadidejét rendezvényeinken való részvételre, legyen az gyermeknapi orvosi felügyelet vagy iskolai prevenció. Hagyományőrző tevékenysége példaértékű lehet számunkra és a felnövekvő nemzedék számára, férjével és lovas baráti társaságukkal létrehozott Szorgalmatos Lovasgazda Alapítványuk már több újszilvási eseményen is bemutatkozott.
Napjainkban számos olyan település van az országban, ahol a gyermekorvosi praxis betöltetlen, vagy egyáltalán nincs ilyen alapellátás. Ezért is érezzük magunkat szerencsésnek, hogy egy ilyen doktornőt tudhatunk magunkénak és reméljük, hogy még nagyon sokáig marad itt körünkben.
Újszilvás, 2018. március 22.

 

Tisztelettel:
Dr. Petrányi Csaba
polgármester